Tuinverlichting - Creëer jouw ultieme nachttuin

11 november 2016 | Categorie: Verlichting , Buitenleven , Duurzaam

Tuinverlichting is echt de ‘finishing touch’ voor je tuin én je woning. Door op strategische plaatsen verlichting te monteren, creëer je sfeer en gezelligheid waardoor je het gehele jaar door veel langer van je tuin kan genieten. Bovendien zet je er eventuele inbrekers mee in de spotlights zodat ze liever een ander adresje zoeken.

Voor het optimale effect heb je de keuze uit verschillende soorten verlichting, zoals wandlampen, tuinpalen en sokkels. Voor extra accentuering van bijvoorbeeld tuinpaden, gazon, borders of de oprit maak je gebruik van grond inbouwverlichting of spotjes. Al deze soorten zijn verkrijgbaar in een variatie aan stijlen. Maar, welke stijl je voorkeur ook geniet, kies daarbij uiteraard het liefst voor de alternatieven die het meest milieuvriendelijk zijn; LED en solar.

Hoe kies je?

In grote lijnen kan je een indeling maken in sfeerverlichting en verlichting voor de veiligheid, dat is ook de eerste basis waarop je jouw keuze gaat bepalen. Bekijk daarnaast ook de mogelijkheden van je tuin; waar kan je de lampen ophangen/neerzetten, waar is welk soort licht vereist en op welke momenten. Zo kom je al snel tot een bepaald type verlichting. Vervolgens bekijk je dan welke je het mooist vindt. Heel simpel eigenlijk.

Voor sfeerverlichting zijn er werkelijk eindeloos veel mogelijkheden. Aan lampen die bedoeld zijn voor de veiligheid worden meer eisen gesteld. Zo moet het licht feller en helderder zijn. Soms is het fijn als de lamp op een bewegingssensor werkt. In andere gevallen gaat het om veiligheid in een andere vorm, zoals wanneer je zelf het donker in gaat en een looplamp mee wilt nemen. Voor klussen in het donker zijn er ook lampen met een breedstraler, zodat alles krachtig verlicht wordt.

Een belangrijk punt, wanneer het om buitenverlichting gaat, is dat je niet beknibbelt op de benodigdheden. Gebruik speciale buitenkabels en accessoires: doe je dat niet dan gaat het op een dag hartstikke fout en dat wil je natuurlijk liever niet zien gebeuren. Dus: veiligheid boven alles!

Lichtontwerp

Het ontwerpen van het ‘lichtplan’ van je tuin en het kiezen van de soort verlichting, overlappen elkaar in grote mate en dat kun je dus tegelijkertijd doen. Besef dat licht een wezenlijke invloed heeft op de beleving van je tuin en in sterke mate sfeerbepalend is. Zonder duisternis is er geen licht, dus bekijk je tuin eens door een ‘donkere bril’. Waar zijn de duistere plekken en waar zou je het liefst licht willen zien?

Voor de juiste sfeerverlichting maak je gebruik van spotlights, uplights (deze verlichten van onderaf) en floodlights (brede verlichting om bijvoorbeeld een hele gevel te verlichten). Om het pad, hoogteverschillen en trappetjes in de tuin goed zichtbaar te maken, gebruik je grondspotjes. Verder is het erg mooi om achter in de tuin contourverlichting te creëren door de lampen achter bepaalde objecten of begroeiing te plaatsen. Zo krijg je een heel fraai diepte-effect.

Waar je ook rekening mee moet houden is dat er, behalve de inrichting van de tuin, ook andere factoren zijn die een grote invloed hebben. Het seizoen is daar een goed voorbeeld van, maar ook bouwwerken of hoge bomen in de nabijheid van je tuin.

Kortom, bekijk alle factoren die van belang zijn, bepaal waar je verlichting wilt plaatsen en waarom en ‘schilder’ zo jouw ultieme nachttuin!

ga('create', 'UA-34162267-1', { cookieDomain: '.tekenjetuin.nl'}); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('require', 'displayfeatures'); ga('send', 'pageview');