De Februarituin

23 februari 2016 | Categorie: Voorjaar , Snoeien , Onderhoud , Winter , Onkruid

In februari begin je te merken dat de winterperiode aan zijn eind begint te komen. Hoewel het nog flink koud kan zijn, beginnen de dagen toch echt te lengen.

Dit jaar was het natuurlijk een beetje bijzonder, met de eerste lentebloeiers die in januari al hun kopje boven de grond staken. Maar, afhankelijk van het weer, beginnen in februari de vroegbloeiers hun vrolijke bijdrage aan de tuin te leveren. Denk bijvoorbeeld aan de winterheide, de camelia, de toverhazelaar en natuurlijk de bolgewassen zoals sneeuwklokjes en krokusjes. Kortom, het lentegevoel kruipt langzaam tevoorschijn!

Groot onderhoud

Als je het in januari nog niet hebt gedaan, is het nu een geschikte tijd om groot onderhoud aan de tuin te plegen. Beoordeel de houten constructies, zoals erfafscheiding, tuinhuisjes en dergelijke. Voer reparaties uit en geef de boel een nieuwe lik verf als dat nodig is. Als het niet al te koud is, kun je nu ook andere klussen uitvoeren die je gepland hebt, zoals de aanleg van een terras of pad.

Daarnaast is het slim om nu de voegen in oprit, terras en paden onder handen te nemen. Met een hogedrukspuit verwijder je het onkruid het snelst. Daarna vul je de voegen op met fijn wit zand. Februari is daarvoor de ideale tijd omdat het nog voor de opkomst is van nieuw onkruid. Het zand zorgt ervoor dat er minder snel onkruid zal opkomen.

Andere taken die uitgevoerd kunnen worden:

 

  • Nestkastjes ophangen en/of schoonmaken. Het duurt niet lang meer en de vogels gaan weer druk in de weer om een nestje te bouwen. Wees er dus op tijd bij en zorg dat ze een veilig plekje hebben. Het is leuk om straks te kunnen volgen hoe de ouders heen en weer vliegen en te horen hoeveel herrie die kleine wezentjes kunnen maken!
  • Dakgoten vrijmaken van oud blad.
  • Kas en serre schoonmaken.
  • Het snoeien en bemesten van de uitgebloeide winterbloeiers zoals de struikheide (Erica) en winterjasmijn (Jasminum Nudiflorum). Snoei ze flink terug om te voorkomen dat het straks uitgroeien tot een rommelige plant met lange uitschieters.  
  • Bij sommige planten, bijvoorbeeld de Hortensia, hebben zich al bloemknoppen gevormd. Deze zijn kwetsbaar en bevriezen makkelijk. Komt er een nog een vorstperiode aan, dek deze planten dan af met een doek.
  • Onkruid wieden en het verwijderen van oude bloemenschermen van vaste planten zoals de wederik, sedum en vrouwenmantel.

Bodem

Wordt er geen strenge vorstperiode meer verwacht, dan kun je aan het eind van de maand beginnen met het verzorgen van de bodem. Verwijder blad en takken die je het afgelopen najaar hebt laten liggen ter bescherming tegen de kou. Vervolgens bemest je de borders met (het liefst organische) mest.

Bladverliezende planten

Om te voorkomen dat de klimop aan het eind van de zomer een grote rotzooi maakt met afgevallen blad, snoei je hem nu flink terug. Hierdoor krijg je een mooie, compacte plant.

Wil je bladverliezende struiken planten of verplaatsen, dan is het  nu de geschikte tijd. Op voorwaarde dat de vorst uit de grond is. Graaf een ruim gat en vermeng de grond met ruim voldoende compost. Trap de grond rond de wortels goed aan, zodat de struik stevig staat. Geef water indien nodig.

Gazon

Aan het gazon hoeft niet veel te gebeuren. Loop er nog zo min mogelijk over heen. Indien er veel mos tussen het gras zit, kan je nu wel vast kalk strooien. Met maaien en  herstellen van kale plekken kun je beter wachten tot maart.

Moestuin

Spit de grond om als je dat nog niet gedaan hebt en strooi compost uit. Ben je van plan om kool uit te planten, strooi dan nu vast kalk uit op de betreffende plek.

Je kunt vast beginnen met zaaien in de kas of kweekbak; wortel, sla, tuinkers, kervel, spinazie, bloemkool, koolrabi e.d.

Het is nu ook de tijd om witlof te oogsten.

Plant bessenstruiken en fruitbomen en strooi compost of mest rond de bestaande bomen.

ga('create', 'UA-34162267-1', { cookieDomain: '.tekenjetuin.nl'}); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('require', 'displayfeatures'); ga('send', 'pageview');