De Januarituin

19 januari 2016 | Categorie: Gazon , Boom , Snoeien , Onderhoud , Beplanting , Winter

Omdat December 2015 erg zacht was, zijn er al verschillende voorjaarsbloeiers te zien. Maar normaal gesproken is  januari wat de tuin betreft een rustige maand. Meestal is al het leven in de tuin nog verborgen. Toch is er ook in januari genoeg te doen in de tuin!

Plannen maken

In de blog ‘Tuinplannen 2016’ hadden we het er al over; plannen maken voor je tuin. Januari is daar een ideale maand voor! Bedenk wat je met je tuin wilt doen en werk grootse ideeën uit op papier. Bestudeer ook zaadcatalogi en bestel de zaden die je dit jaar wilt zaaien.

Onderhoud

Juist omdat er in de tuin  zelf weinig werk is, is het nu een goede tijd om eens al je tuingereedschap te controleren. Maak je grasmaaier schoon en olie of slijp hem indien nodig. Bekijk ook je erfafscheiding, schutting, tuinhuisje, schuurtje etc. en voer reparaties of onderhoudswerkzaamheden uit waar nodig.

Snoeien en aanplanten

Voor veel snoeiwerk is januari een goede periode. Vooral bij fruit is het belangrijk om op het juiste tijdstip te snoeien. Daarover lees je alles in de blog ‘Vruchtbomen snoeien in januari’. Als het niet meer vriest kunnen andere (bladverliezende) soorten zoals knotwilgen, platanen en bolacacia’s gesnoeid worden en als de vorst uit de grond is, is het ook een geschikte tijd voor nieuwe aanplant van bladverliezende  soorten.

Ook sterk groeiende klimplanten, denk bijvoorbeeld aan klimop, blauwe regen, klimhortensia en  bruidssluier, moeten nu gesnoeid worden, dit bevordert de bloei en voorkomt overmatige groei.

Gebruik je snoeiafval!

Mooie, rechte takken bewaar je om te gebruiken als steunhout. De takken die je dit jaar daarvoor hebt gebruikt, kun je het beste weggooien omdat daar ziektekiemen en schimmels op gevormd kunnen zijn. Fijn snoeiafval versnipper je met een hakselaar of snoeischaar en gooi je op de composthoop. Dikke takken kun je verzagen en in de open haard gebruiken.

Moestuin

Ook voor de moestuin is het nu een geschikte tijd om plannen te maken voor de indeling. Als de vorst uit de grond is en het is niet al te nat weer, kun je de moestuin omspitten. Dek de omgespitte grond tot het voorjaar af met een folie. Dit is beter voor de structuur van de bodem en zorgt voor een drogere, warme grond als je gaat zaaien.

Oogst de wintergroenten, wied onkruid en bereid van de zaakbakjes voor.

Controleer je planten, bomen en struiken

Het is ook goed om een rondje door te tuin te maken en even te kijken hoe alles ervoor staat.

  • Verwijder dode takken en oude vruchten om ziekte en schimmel te voorkomen.
  • Op het moment is het erg koud en vorstgevoelige planten kunnen dan wel wat extra bescherming gebruiken. Als het goed is heb je deze bescherming al voor of tijdens de eerste vorst aangebracht. Zo niet, doe dat dan als nog. Controleer anders of er niets is losgewaaid en herstel indien nodig.
  • Jonge boompjes en heesters zijn gevoelig voor harde wind; verstevig ze door ze aan een stok te binden.

Gazon

Zolang het vriest moet je niet over het gazon lopen, omdat het daardoor beschadigd raakt. Vriest het niet meer, verwijder dan afgevallen blad en belucht het gazon met een prikrol. Dit verbetert ook de  waterafvoer. 

Je ziet dus dat er ook nu genoeg taken zijn. Het bewijs is weer geleverd: met een tuin heb je altijd wat te doen, zelfs in een rustige maand als januari!

ga('create', 'UA-34162267-1', { cookieDomain: '.tekenjetuin.nl'}); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('require', 'displayfeatures'); ga('send', 'pageview');